Kız yurtları İstanbul’da nasıl hizmet verir?
Kız yurtları İstanbul ve aslında ülkenin her yerinde kanuni olarak yaklaşık aynı hizmeti veriyor. Tabii burada resmi olarak kayıt altına alınmış, gençlik ve spor Bakanlığı’nın denetimindeki yurtlardan söz ediyoruz. Bakanlık denetiminde olmayan konaklama tesislerinin, yurt özelliklerinden söz etmemiz mümkün değil. Bu tesisler konaklama hizmeti verebilirler ancak isimlerinin yurt olması kanuni olarak da söz konusu değildir.
Öğrenci yurtları ülkemizde kız yurdu ve diğer yurtlar olmak üzere ikiye ayrılır. Kız yurtlarının ve diğer yurtların, güvenlik özellikleri bakımından birbirinden çok büyük farkları olmamakla birlikte, kız yurtlarında daha hassas süreçler takip edilir. Her ne kadar yüksek öğrenim seviyesindeki öğrenciler, reşit; yani 18 yaşın üzerinde olsalar da yurtta konaklama noktasında belli kurallara tabi olurlar. Örneğin giriş çıkış saatlerinin sınırlı olması bu kuralların en çok sözü edilenidir.
Kız yurtları İstanbul’da neden giriş çıkış saati uygulaması yapıyor?
Bir konaklama tesisinin yurt unvanı alabilmesini deki en önemli işlevsel unsurların başında, yurt güvenliği ve öğrenci takibi gelir. Bu uygulama bir kanuni zorunluluktur. Zira yurtlar kaydettikleri öğrencileri, yurt giriş çıkış saatleri içerisinde korumakla yükümlüdür. Yani örneğin saat 24:00 itibariyle giriş çıkış sınırlaması başlayıp 06:00’ya kadar devam eden süreçte, öğrencinin tüm sorumluluğu yurt yönetimine aittir. Eğer yurt yönetimi yoklama yapmamış veya öğrenci olmadığı halde var göstermiş ise, bu durumda ortaya çıkabilecek her türlü olumsuzluktan sorumlu tutulur. Doğal olarak yurtlar böyle bir sorumluluğu üstlenmezler. Daha doğrusu üstlenmemeleri gerekir.
Resmi yurtların yani bakanlığa bağlı olarak çalışan öğrenci yurtlarının, kanunda belirtilen usuller dışında uygulama yapma yetkileri yoktur. Ancak veli bildirimi yapmak, veli ile yurt arasında imzalanan protokole bağlıdır. Protokolde öğrencinin devamsızlığı kayıt altına almak ve veliye bildirmek yoksa, yurt bu sorumluluğu yerine getirmeyebilir. Ancak yine yoklama yapmak ve öğrencinin yurtta olup olmadığını kayıt altına almak zorundadır.
Yurda gitmeyen öğrenci yurttan atılır mı?
Olabilir. Yurt disiplin yönetmeliğine sürekli karşı gelen ve kurallara uymayan öğrencilerin kayıtlarının silinmesi, yaygın bir uygulamadır. Ancak her durumda bu gerçekleşir demek doğru değildir. Yurt yönetimine gerekli bildirimleri yapan ve/veya velisi tarafından izin verilen öğrenciler, başka lokasyonlarda kalabilirler.
Yurtlarda başka kurallar var mı?
Elbette var. Öğrenci yurtları toplu yaşam alanlarıdır. Dolayısıyla burada, herkes istediği gibi yaşama özgürlüğüne sahip değildir. Aslında kiralayacağınız bir evde de bu özgürlüğe sahip değiliz. Örneğin gecenin ilerleyen saatlerinde, yüksek sesle müzik dinlemek veya evimizde gürültü yapmak gibi eylemlerin her şekilde bir karşılığı olacaktır. Aynı şekilde yurtlarda da çevremizi rahatsız etmemek ve demokratik sınırlarımıza uymak zorundayız.
Bu zorunluluk hepimizin huzuru için gereklidir. Yani aslında yurt kuralları baskıcı ve negatif uygulamalar değil, herkesin güvende olması ve huzurla konaklaması için gerekli olan kurallardır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!