Beşiktaş kız apart ile kız yurdu farkı var mıdır?
Yurtlar, standartları kanunla belirlenen ve asgari koşullarda belli niteliklere sahip olması gereken tesislerdir. Kız yurtları açılırken ve işletilirken, devletin denetimine tabidir. Yani bu işletmeleri, yalnızca birer ticari işletme olarak görmek doğru değildir. Otel, motel, pansiyon ve apart gibi konaklama tesisleri ise yurt koşullarına tabi değildir ve yurtları denetleyen bakanlıklar tarafından denetlenmez. Yurtların kanuni durumu ile ilgili bilgilere bakanlıklardan erişilebilir.
Kız apart olarak bilinen konaklama yöntemi, İstanbul’da yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Zira ilde yurtların toplam kapasitesi maalesef ihtiyaca yeterli değildir. Alternatif barınma yöntemleri de doğal olarak kullanılır. Fakat, kız yurdu ile apart veya pansiyon kıyaslaması yapmak mümkün değildir. Her ne kadar apart otel niteliğindeki tesisler uygun değildir diyemesek de bu tesislerin yurtlara denk olduklarını da kanunen söylememiz mümkün değildir.
Kız Yurtları ve Kız Apart Arasındaki Fark Nedir?
Kız yurdu veya genel olarak öğrenci yurdu olarak işletilen tesislerin, işletme ruhsatı alması dahi ciddi süreçleri kapsar. Bu tesisler, ciddi gereksinimleri karşılamak ve bunları belgelemekle yükümlüdür. Yurtlar gerek fiziksel özellikleri gerek yönetimsel özellikleri gerekse sundukları hizmetler bakımından belli şartları hazır etmek ve sürekli sunmak durumundadır.
Elbette kız apart olarak hizmet veren tesisler de bunları temin ettiğini, hatta daha fazlasını sunduğunu iddia edebilir. Ancak kanuni olarak yurt standardında olmayan ve iddiaları devlet tarafından onaylanmayan tesislere yine de yurt demek mümkün olmayacaktır.
Güvenlik
Kız yurtlarında, öncelikle yapısal güvenlik ciddi koşullara tabidir. Yurt sahipleri, depreme dayanıklı ve yangın gibi acil durum tedbirleri eksiksiz olarak alınmış tesisler oluşturmak zorundadır. Yurt ruhsatı alınırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye İtfaiye Daire Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı denetimleri yapılarak, tesisin yurt olmaya uygun olduğu tespit edilir. Herhangi bir eksiklik olması halinde, ruhsat verilmez.
Kız yurdu giriş çıkışı kontrol edilir. Yurtlarda yoklama alınır ve velilerle bu verileri paylaşılır. Diğer konaklama tesislerinin böyle bir sorumluluğu yoktur. Ayrıca yurtlarda 24 saat profesyonel güvenlik ile idari görevli bulundurmak gibi uygulamalar da söz konusudur.
Odalar ve donatı
Yurt odalarının, hacim ve alan bakımından belli standartları olmak durumundadır. Yeterli havayı barındırması ve yeterince ışık alabilmesi için pencerelerin ölçüleri dahi ruhsatlandırma sırasında denetlenir. Her ne kadar kullanılan ekipman ve diğer donatının kalitesi noktasında bir özgürlük varsa da bakanlık yapacağı denetimlerde çok düşük profilli donatıya izin vermez.
Hizmetler
Yurtlarda öğrencilerin ihtiyaç duyacağı gereksinimlere yönelik hizmetler sunulur. Sürekli konaklama durumu nedeniyle aslında bu tesisler öğrencilerin evi gibidir. Bu nedenle, örneğin; çamaşırhane ve spor salonu gibi alanların sunulması, bununla birlikte, çalışma odaları ve sosyal alanların temin edilmesi önemlidir. Yemek servisi, kahvaltı servisi ve mutfak gibi hizmetler de öğrencilerin yaşamsal ihtiyaçlarıdır.
Yönetim
Yurt yönetimi ile herhangi bir konaklama tesisi yönetimi aynı değildir. Yurda hissedar olanların kişisel bilgilerinden, temizlik görevlilerinin bilgilerine kadar tüm detaylar bakanlığa bildirilir. Yönetimin, öğrenim ihtiyaçlarının karşılanması ve genel olarak öğrenci hayatı ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olması, bu tesislerin genel standardıdır.
Apartlar yurtlara benzer hizmet sunabilir mi?
Elbette. Tesis yapılanması olarak kız yurdu ile kız apart arasında hiç fark olmayan durumlar da görülür. Ancak bu tesislerin eğer yurt olmak istiyorlarsa, bakanlığa başvuru yaparak ruhsat almaları uygundur. Aksi halde isimleri yurt olarak anılamaz. Kaldı ki, yurt olmamalarından ötürü bakanlığın denetim alanı dışında kalırlar ve denetlenmezler. Konaklama tesisi ruhsatı, belediyeler veya Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınabilir. Oysa yurtların çalışma izinleri; temel eğitim seviyesindeki yurtlarda Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim seviyesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilir.
Eğer bir tesis, yurt olmak için yeterli koşullara sahip ise ve yurt olduğu iddiasında bulunuyorsa, zaten bu ruhsatları almasında herhangi bir engel olmayacaktır. Ancak yurt olma iddiası, bu ruhsatlar alınmadan dile getirilemez.
Yükseköğrenim Seviyesinde Konaklama İçin Yurt Ruhsatı Şart mıdır?
Elbette hayır. 18 yaşından büyük bireyler, istedikleri konaklama tesisinde kalabilir. Ev kiralayabilir veya kız apart gibi seçenekleri tercih edebilir. Bu tesislerin kötü veya uygunsuz olduğunu elbette dile getiremeyiz. Ancak bu tesisler, yasa kapsamında yurt değildir. Yurt, özellikle kız yurtları; özel şartlara sahip olmak durumundadır ve konaklamadan çok daha farklı bir hizmet grubu olarak tanımlanır.
Kız Apart Fiyatları Kız Yurdu Fiyatlarından Daha mı Düşük?
Olabilir. Konuma, yapının özelliklerine, işletme standartlarına ve sunulan hizmetlere bağlı olarak apart fiyatları, yurt fiyatlarından daha düşük olabilir. Ancak yurt seçiminde yegane kriter, yurdun fiyatı olmamalıdır.
- Konum
- Yapı özellikleri
- Güvenlik
- Hizmetler
- Standartlar
Bir arada değerlendirilmeli ve en ucuz yurt yerine, en uygun yurt tercih edilmelidir.
Nuvola Kız Yurdu ile Tanışın
Nuvola Kız Yurdu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verir. İstanbul Beşiktaş’ta kendine ait ve yurt olması için özel olarak inşa edilmiş binasında hizmet veren kurumumuz, tüm kanun ve yönetmeliklere uygun çalışır.
- Depreme dayanıklı
- Yangın güvenliğinde ileri tedbirlere sahip
- Zengin hizmetler donatılmış
- Farklı ve nitelikli oda seçenekleri olan
En önemlisi sizi gülümsetmek için çalışan bir yurt deneyimi yaşamak isterseniz, iletişim sayfamızdaki kanallardan bize ulaşın. Sizin de ailemizin parçası olmanızdan memnuniyet duyacağız.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!