Neden resmi yurt olmuyorlar?
Konu karmaşık ve aslında bazılarının canını sıkacak detayları da içeriyor. Öyle ki; “Biz şahaneyiz.” “Bizim binamız değme yurda taş çıkarır.” “Hem de ne biçim iyiyiz.” Gibi iddialar, aslında pek de gerçekçi değildir. Zira öğrenci konaklama standartlarının evrensel bir tanımı vardır ve denetim ilkeleri buna göre belirlenir. Eğer bir tesis, yurt olmak için yeterli koşullara sahipse, zaten yurt ruhsatını da kolaylıkla alabilir. Tabii değilse…
Ben Kocaman İnsanım, Devlet Güvencesine Gerek Var mı?
Var mı? Derin düşünün. Konu yalnızca sizin giriş-çıkış saatlerinizi takip etmek değil. Yükseköğrenim Kız Yurtları bağlamında, özel yurtlardan söz ediyorsak zaten bu denetim yapılacak protokolle ilgilidir. Aileniz, giriş-çıkış saatlerinizi takip etmek isterse, bilgi iletilir. Eğer bu talep yoksa, genel güvenliğin sağlanması dışında bu durum bir yaptırım içermez.
Burada dikkat edilmesi gereken çok başka unsurlar söz konusudur. Örneğin; binaya kimler girer ve çıkar.
“Efendim, biz de takip ediyoruz.”
Ediyorsunuz da sizin bu takip durumunuzun teminatı ne? Sizi kim denetliyor?
Demelisiniz bu tesislere. Zira herhangi bir denetim mekanizmasına bağlı olmayan tesis yurt değildir, yurt değilse, yurt sorumlulukları da onları kapsamaz. Olası olumsuzluklarda, “Biz yurt muyuz? Pansiyonuz biz.” Denmesi de mümkündür. Hatta kimileri pansiyon dahi değil!
Turizm ruhsatı güvenlidir. Herhangi bir otel, motel, pansiyon veya apart; eğer bir işletme ruhsatına sahipse, belli düzeyde güvenliği sağlar. Tabii bir kız yurdu gibi değildir ama sağlar. Endişemiz, bunların hiçbirisi olmayanlardır. Hatta hiçbirisi olmayıp “biz yurduz” diyenlerdir.
Kanuna göre; yükseköğrenim seviyesinde öğrenci konaklama hizmeti veren tesislerin, yurt olabilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı denetimine sahip olmaları gerekir. Bu tesisler, resmi standartlara uygundur ve bakanlık tarafından denetlenir.
Doğal olarak resmi yurtlar, sorumluluk alır. Bina yapılanmasından günlük işleyişe kadar her noktada kurallara göre çalışır.
Eğer bir tesis, yurt olduğunu iddia ediyor, böyle çalışıyor ve resmi ruhsat almıyorsa; bu konu detaylı incelenmelidir.
Neden?
Yurt olmak hem kolay hem de çok zordur. Öncelikle yurt olabilmek için bakanlığın belirlediği asgari şartları yerine getirmek gerekir. Eğer tesis yapılanması, bu koşullara uygun ise yurdun kurucularının ve personel yapılanmasının da uygun olması koşuluyla, kolaylıkla ruhsat alınabilir.
Eğer yurt binası yurt olma koşullarına uygun değilse, yurt kurucularının yurt açmak noktasında bakanlıkça uygun bulunmama durumları var ise ve diğer yurt personeli bu koşullara uymuyorsa, yurt ruhsatı alabilmek, imkansızdır. Yani, “Bakanlığa bağlı olmamak bizim tercihimiz.” Gibi bir söylem, pek de gerçekçi değildir. Kaldı ki, bu kanuni de değildir. Yurt ismi taşıyabilmek için bu ruhsatı almak bir tercih değil, zorunluluktur.
Sonuç olarak, eğer tesisin yurt ruhsatı yok ise standartları da uygun değildir. Eğer he standardı uygun ve yeterliliği mevcutsa ve ruhsat almıyor ise bu bir ihmal ve kanuni olmayan işlemdir. Ki, belirttiğimiz gibi, gerçekçi de değildir.
Resmi Yurtları Tercih Edin
Otel, pansiyon, apart veya kiralık evde kalmak; elbette sizin tercihinizdir. İlgili kamu otoritesinin denetimindeki konaklama tesislerini tercih etmenizde herhangi bir engel yoktur. Yurt koşullarını sağlama sorumluluklarının olmadığını kabul ederek, bu tesislerde kalabilirsiniz. Ancak herhangi bir ruhsatı veya yetkisi olmayan tesislerden kaçınmanız gerekir. Kanun dışı iş ve işlemler, sizin için de güvenli değildir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!